Thursday, November 8, 2012

kalis air

saya kalis air.

tu je nak cakap.

*walaupun hakikatnya susah nak buat benda atas ni. tpi perlu.*

*sigh*

nikmatilah kehidupan yang Allah beri!
dengan cara?

POSITIF! 

yeehhhhhaaaa^^

Friday, November 2, 2012

kerana masih tidak layak?

Assalamualaikum

ntah lama berkurun tak update blog. bukan busy, ceh seperti ayat tipikal. takde idea lah kononnya apa yang hendak di update. tapi sebenarnya saya takut beberapa jam meluangkan masa di hadapan laptop hingga lupa akan tanggungjawab sebab dah bertambah. semakin besar, semakin dewasa dan semakin itulah saya haru menjaga dan memelihara apa yang hendak dituturkan, dihebahkan atau apa sahaja yang sewaktu dengannya.

#ok cukup di situ.

takde apa yang menarik sepanjang tahun dua ni. mungkin ada cuma saya tak tahu nak start dri mana.

baru baru ni saya memasuki suatu fasa pembaikan diri. program motivasi? tidak. perlantikan dan pemberian tanggungjawab telah diberikan kepada saya untuk menjadi seorang yang lebih matang dalam pembahagian masa ebagai medical students. sebelum ni saya mengagumi para seniors yang mampu dengan cemerlang membahagikan masa mereka antara pengurusan program dan pelajaran. kini, giliran saya samada mampu untuk mengikut jejak langkah mereka ataupun tidak.















ok. so inilah gambar gambarnya masa perlantikan hari tu. sungguh menyedihkan sebab haritu paparan ahli jaksa ynag hak pandan punya guna gambar kad matrix tapi oke pe, comel. hahaha

dan aku berharap aku menjadi insan yang berguna. dengan bersaksikan NC dan TNC. eheh?


okeh, tu je skrg boleh nak diceritakan. cuti habis ni. bermulalah balik kena ngadap buku and alot of presentations.

azam baru dah pasang.
imej baru dah dapat (huh?)

tinggal nak laksanakan.

no 'inferior' words la meh?perkataan tu sangat negatif ok.


Monday, August 6, 2012

senior senior :D



Assalamualaikum wbt. Salam Ramadhan. Salam 1 Malaysia (Errrrrr). Im updating this blog smentara tggu mak dgn kursus halal with UIA.
I really really appreciate her sacrifice. Resigned herself as a manager company and yet she 'build' her of office at home since i'm in form two. Mak buat semua ni sebab anak anak dia [ktrg dua org je la kan]. Sy rasa sy dh pernah post sblm ni why she resign. Tp lupa dh post mana. Nantila link.



Cuti ni sy xblajar sgt. Mgkn 1 percent from my holiday . Lpas ni kalau da org tnya.

"Weh hang msti strggle gla cuti ni kan"
Ada yg kena pang satg, bak kata sir Arho. Haha. Gurau.


Mmg niatnya nak stdy, konon nak kemas kini, blajar blik biochem, fisio. Nak jadikan alasan kenapa xbelajar, byk je masa lain blh blajar, tp you know it is hard bila takde mood and kita duk fkir bnda lain.

Sy byak ulang alik ke kampung cuti ni di ngri smbilan.
Both sides of my grandfather sakit, yg belah mak pun kena tengok, kena jaga. Dia xblh bgun sgt, he almost 90. xsilap, sbya dgn Dr. Mahathir but still he tries his best nak bgun, duduk and suap mkanan sndri. Slalu jugak crta dgn mak ngah mak teh, uwan (nenek), mak. Dorg cte atuk ni mcm mana dulu. Byk travel blajar pondok, ustaz bhsa arb, imam berpuluh tahun. And skrg ni atuk kena mandikan, suapkan, kalau nk ngereng pun kne tlong, dudukkan,dia pun byk xingat.


and i am really appreciate mak ngah dgn mak teh sbb dorg la jaga atuk dgn uwan dgn sbar. duduk di kg pedas cuti ni amat memberi impak, dulu cuti pun duk kg. Blajar Cra2 nk jga atuk, mandikan org tua kalau dia xblh bgun, jalan. Kena cuci cdar slmut tiap2 hari. Sy pun jrg blik since msuk tmhdi, hrapkan cuti pnjg bru blh tgk atuk dgn uwan.
Appreciate pglman2 mcm ni, sbb pglman mcm ni xdpt dri buku, tp kte yg kne mencuba. Biar salah, Lama2 terlatih. Bila kte mendekati org tua, bru kita tahu org tua ni lme2 mcm baby. Kita kne buatkan smua but then ter fkir tak, utk mereka kte susah nk dkati sdgkan bayi ke kanak2 kte sng hati je nk uruskan siap cium2 lg.

Dan sy ykn pmbca pmbca ada lg byk pglman menjaga org tua drp sy. Pmbca2 msti dpat rasakan. InsyaAllah smua yg mmbca menjadi anak yg soleh dan cucu yg soleh, slalu mendoakan kdua ibu bpa. Sy ykn.

Pda msa yg sama, atuk sblah abah di pilah menjalani pmbdahan usus di hospital ukm. Utk colostomy surgery. Atuk kena kanser perut and he really need our support. Sbb anak dia dulu meninggal who is abah's elder brother kena kanser ni jgk. Hmpir 2 mggu jgk duk di hospital. Abah amik lift jga atuk kt sne dan kami duk kt kg pedas ulang alik ke sana htr mknan utk abah bkak puasa dgn mak lang. Smtimes ada jgk yg glir2 jaga.

Atuk sgt tabah. Jenguk atuk dkt icu lpas operation. Sayu tgk. Tp xblh ngs dpan atuk. Kita kne tnjuk kan kita kuat and surgery tu utk atuk sht. Jd kena yakin dgn Allah. Nangis bkn solution. Org yg sakit dia nk tgok kita yg kuat inspire him utk kuat.


Doa, dan minta org tu bersbr. Ckp, kita sntiasa bersama dgn dia.

Skrg, atuk dh cria blik abah ckp. Abah suka sgt. Kami pun trut hepi.

Kwn2 yg membaca, sy ykn, ada yg sudah tiada atuk dgn nenek. Msti sblm ni prnah jga dorg mse dorg skt.kalau yg msh ada, ingatkan kte sesama sndri, appreciate dorg. :) peace.
And this kind of experiences mguatkan lg azam sy utk jd gearitrician. InsyaAllah. Doakan sma2 kwn2!

At the same time kt rumah , sy isikan masa sy buat coklat cip. Plan nak jual and prmote time bln puasa ni. Tp ble xda sgt masa nak ngadap komp, xjd sgt nk prmote wt mse skrg and trma tmphan dri rakan terdkat. Dah berdozen dozen dh btol buat. Hmmm. Takpe, sy ykn ada rezekinya nanti mcm sy jual tdung kt usim pandan. Hehehe.

Tak sbr nak start new sem. Tp tgk seniors, rasa tkt nk tmpuh. Tgok dorg busy sgt2. Ya Allah mampu ke aku jadi hebat mcm dorg? hmm.


Dgr cte junior thun ni pun yg nk msuk rmai gle 82 org. Pdhal ktrg ni satu batch 50 org je. Yg lain pun lbh krg mcm tu. Tak tahula nk ckp suka ke tak. Haha. Gaya ckap mcm tak suka jek. Huhu.

Ops terpnjg dri biasa lak post kali ni. Dah dua kali post takd kaler2 sbb update gne phone. Sblm ni pun update Twitter dgn fb gne phone.

Wah wah. Nampaknya Ramadhan dah msuk 10 mlm terakhir! Fasa lailatul qadr ni! Jom rebut! malaikat byak2 dah trun dri lgt tgk hamba Allah mana yg istqmah. Eheh sy plak berdebar pdhal amalan tak hbt mana pun bndg yg lain. Hmmm.


Regards,
Dr. Areena.
Future GEARITRICIAN.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, July 28, 2012

Bau Keliwon dan Imam Muda

Assalamualaikum wbt

kejadian tadi tersangatlah lawak.agaknya sehingga tak tahan untuk sy simpan dan pendam. Selesai berbuka puasa, saya mahu menunaikan solat jemaah di bawah malangnya telekung tinggal satu dan saya perlu mengambilnya di atas.

oh ya, gelap.
entah kenapa, saya rasa seperti seram sejuk.

'nak naik ke tak nak. gelap ni'

beranikan diri.
naik naik. satu persatu anak tangga saya naiki.

'weh bau pe ni. rasanye takde orang tadi mandi dekat atas. aku tak pernah pun beli bedak bau ni'

SUDAH. terbayang cerita hantu yang menghiasi siaran-siaran di TV.

ok, apa tunggu lagi? lariiiiiiii !

"eh Areena kenapa turun balik lari-lari ni? Mana telekung?"

pfffffffffffftttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

*tersengih* patut ke daku bagitahu? oh tercabar ke-remaja-an ku.

"takde pape mak.."

reaksi muka mak seolah-olah mengerti sikap anaknya yang 'berani' walaupun dalam rumah.
saat itu saya merasakan mak mampu menjadi seorang pelakon terbaik. 


"dah, pegi mntak tolong bibik temankan"


=.= krik krik krik krik

what? eh bibik yang baru sampai ni tak boleh tahu saya penakut. selama ketiadaan bibik sebelum ni, saya boleh atasi ke-takut-an itu dan semuanya saya buat sendiri. tapi.....................ini xboleh jadi. errrr. bukan selalu. kadang-kadang kena layan jugak kelemahan tu. 

kan? kann? 

=.= alasan.

********

memang melampau. di saat saya sudah sampai di kemuncak anak tangga, bau itu masih tidak hilang. 

tak puas hati. 

bau. srtiap bilik saya masuk. dari mana datangnya bau tu?
terasa seprti pemburu ghostbuster walaupun tiada sebarang alatan untuk menangkap.

ini xboleh jadi. ayat kursi dah ready sebelum diri sendiri menggelepur.

"lo? mana telekungnya?"

sekali lagi. bibik buat slack. 

shhhhh. kjap bik. tak bau ke?

ya, bau. tapi ngapain?

errr. takde pape.

eh siyes. bau wangi tu mmg kuat gi-la dalam bilik mak. 

gelap. =.=

kuat gi-LA! bukak lampu. siyes panas sangat tengkuk.

lihat cadar cantik. 

..................................................................................................................................

"cadarnya dituker tadi. "

=.=

cepat cepat bau cadar. kepastian. tak salahkan?

SAH! bibik ketawa mengilai-ngilai.

perlu ke bikkk oii. maghrib ni. maghrib. 

"gayanya sperti kucing tadi"

pffffffffffffffffffffttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

kucing? eh kes serious kot.

pokoknya.apa yang hendak saya tekankan di sini. bukan lawak tak jadi saya. bukan bau keliwon yang saya sangka. tapi  semua ini psikologi dan mind set. 

WE ARE WHAT WE THINK.

kerana keburukan. kita mencari alasan.
kerana jin dan syaitan. kita jadikan merekalah punca alasan.
kerana orang lain. kita katakan mereka lah 'kesan' alasan itu.

tak faham? fikirkan bagi yang terasa. ya, saya terasa.

alasan memang rakan baik manusia. kelak menjadi musuh yang merbahaya.
alasan tak salah. tapi bagaimana kita gunakan ALASAN tu.

ruang untuk improvement atau menampakkan ianya salah orang lain dan bukan salah kita?
tidak menyalahkan diri sendiri.
tidak menyalahkan orang lain.

(tapi kalau memang nampak sangat tu salah orang lain, tu memang kena tegur la kan)

bahaya alasan. mampu menjadi fitnah. mampu menjadi satu bahan bohongan.
kita akan sentiasa cuba cari alasan untuk merasakan kita adalah betul dan ACCIDENTLY membuat SITUASI YANG SALAH.

comtohnya, kerap tak masuk kelas sebab sakit tanpa surat daripada doktor.
senang  je contoh.

NIAT TAK MENGHALALKAN CARA BEB.

tak solat sebab sakit.
tak puasa sebab tadi masuk kandang kambing, kotor and masa mandi accidently terminum air. bukak puasa.
(ok alasan ini saya yang reka, saje untuk nampak meleret)

nampak sangat tiada kobelerasi antara cerita bau keliwon dan mesej yang hendak disampaikan. mungkin emosi sedikit. tapi..

eh lupa, saya puasa. dan marah boleh mengurangkan puasa.

ok tamat.

*****************************************

tahniah IM Naufal. Mampu melangkah ke peringkat final dan antara tiga yang terpilih.
saya bukanlah peminat setia beliau. tetapi bangga rakan kelas sendiri popular.
ahhh duniawi. bila popular baru mengaku kawan. bahaha.


Tamhidi perubatan 2010/2011

kalau anda peminat tegar beliau carilah beliau di mana. haha

kuikui.
tapi sejak kebelakangan ni saya lihat rancangan imam muda seperti ada unsur politik.

hmm tak tahu lah kan.
bersangka baik.

moga program ini mampu menarik belia-belia di luar sana untuk meningkatkan potensi diri.
insyaAllah.












Sunday, July 22, 2012

New School! :D

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah memandangkan ada waktu free kejap je dan idea berbondong-bondong masuk ke dalam otak. ku memutuskan untuk update juga blog ini sebelum memulakan next aktiviti since dah masuk sekolah baru ni. huhu. 

post previously saya menceritakan apa yg sebenarnya berlaku masa malam mps tu. ingat nak sambung balik tapi bila fikir fikir balik actually xdelah banyak sangat nak diceritakan secara terpeinci. overall, everything ran smoothly and alhamdulillah saya dapat memudahkan kerja orang lain walaupun sebagai usher. paling best bila kak syifaa' (yang membantu saya buat benda2 ni) komen yang semuanya just nice. hihi ^^

walaupun buat slack masa gimik perasmian =.= tapi xpelah bukan orang perasan pun. organiser je yang tahu. kihkih^^ maaf ya.

apa2 pun memang event tu plg memberi erti pengalaman yang bermakna buat dri saya sebab saya dapat pengalaman baru and the most important is saya dapat atasi benda benda clumsy yang pernah saya buat sebelum ini. 

apa yang hendak saya sampaikan di sini ialah. ada benda yang saya terfikir pada hari itu. Paginya, saya bersedih dengan apa yang berlaku dan malam itu, Allah balas dengan kegembiraan dan kepuasan DENGAN CARA LAIN. tak semuanya kita boleh dapat benda yang kita mahu. Allah lebih tahu. 

Jadikan yang negatif itu, sebagai pengajaran, sebagai ruang untuk improvement dan yang positif sebagai ganjaran dari Allah yang harus kita syukuri dan sepatutnya peluang itu kita gunakan untuk banyak banyak lagi berterima kasih pada Allah! Allahumma solli Ala Muhammad!!

nak bukti? nah nah baca baca >.<
”.... dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya” (Al-Baqarah : 216)

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebaikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya" (2: 286)

yawww. cehck it out more in Quran! :D

terima kasih kepada seniors and sahabat-sahabat yang banyak membantu saya yang sengal ini malam tu :D walaupun dorang tak baca post saya dan tak menjumpainya pun, saya hanya mmpu berharap hanya Allah sahaja dapat memberkati mereka! :D

***********************************

New School. New Phase. New Spirit. New Enthusiasm. Allah! Leganya dah daftar! Hanya dengan niat! Kita semua dah memasuki fasa TARBIAH RAMADHAN. inilah sekolah baru yang saya maksudkan.

lihat pada facebook, Twitter dan sebagainya. masya Allah! masing-masing berebut nak update. saling memperingati sesama Islam. yang tahu lebih tahu dan lekat dalam minda. yang tak tahu jadi tahu amalan-amalan, fadhilat-fadhilat tentang bulan Ramadhan!

Macam sekolah kan? Subhanallah! Tengoklah dengan mudah kita dapat menyampaikan dakwah. Dakwah bukan untuk orang orang alim, ustaz ustazah budak budak yang dahulu sekolah agama. Tanpa kita sedar kita share any post about ISLAM, WE ARE THE DAIE!! (pendakwah) masya Allah.

Lihatlah. TV Radio pun. macam macam dah buat program yang lebih interaktif mengenai bulan puasa. Andai Rasulullah bersama kita..


Dari Abdullah bin Amr radhiyallahu ta’ala ‘anhu, bahwa Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً
“Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari)


Saya benar-benar tertarik dengan post mengenai 'check list amalan bulan ramadhan'. sangat-sangat membantu. kerna kadang-kadang kita terlupa. walaupun sering mendengar, kita tahu, tapi kadang-kadang kita tak sedar banyak lagi rupanya amalan amalan yang kita tertinggal. Subhanallah. Takkan nak rugi? Eh kita pun nak jugak!

Selalu je dengaq.

"BANYAKKAN AMALAN SUNNAH! "

monolog "AllahuAkbar.Tapi bagaimana ustaz? Ce cite ce cite"

Ini adalah checklist yang mampu saya kongsikan buat pembaca-pembaca. Saya pun susah nak istiqamah buat benda ni. Tapi ini sebagai guideline. Sama-sama membantu ya!

1) Melambatkan Bersahur.
2) Solat Tahajjud
3) Solat Taubat
4) Solat Hajat
5) Solat Tasbih
6) Solat Sunat Rawatib. 
- Sebelum Subuh
-Sebelum dan Selepas Zuhur.
-Sebelum Asar
-Selepas Maghrib
-Selepas Isyak
7) Solat Dhuha :D 
8) Al- Mathurat Pagi dan Petang.
9) AL-QURAN setiap kali selepas solat wajib :)
-Baca dengan bertajwid
-Tadabbur( membaca makna dan faham)
10) Hadiri Majlis-Majlis Ilmu.
11) Surah Al-Kahfi pada hari Jumaat.
12)Solat TARAWIH OF COURSE. 
13) Solat Jemaah kalau termampu, di masjid. :D
14) Mengulangkaji surah-surah yang pernah kita hafal. especially juzuk 30 :)
15) Usrah=saling mengingati bersama kawan-kawan.
16) Mempercepatkan berbuka.
17) bersedeqah~
18) solat witir (penutup)
19) Banyakkan berdoa! :) contohnya sebelum masuk tandas, keluar tandas, keluar rumah, masuk rumah, melihat cermin etc.

kalau amalan-amalan kecil yang kita tak perasan.

1) Senyum!
2) Memberi Salam kepada orang lain
3) Nampak sampah di jalan menganggu orang lain,kita buang.
4) Menuntut ilmu! (INDAHNYA! membaca buku yang mempunyai info-info sekitar, even baca surat khabar pun! )
5) bersangka baik
6) tidak mengumpat
7)berdakwah walaupun di fb, twitter dan blog :D
8) kurangkan melihat rancangan-rancangan yang mendedahkan aurat secara keterlaluan
9) tundukkan pandangan
10) memberi manfaat kepada orang lain ( contoh= tolong ibu bapa. memasak.sedeqah pada jiran-jiran
11) bersabar ketika marah
12) tidur kerana ibadah dan lebih produktif
13) mempercepatkan solat
14) mendengar zikir zikir dan Al-Quran.
15) Masa memasak/ buat apa-apa pekerjaan  harian sambil bertasbih


banyak lagi sebenarnya.

Astaghfirullah. Saya pun susah nak buat benda-benda macam ni. Sama-sama cuba. InsyaAllah dalam usaha-usaha kita ini sama-sama berdoa. faham apa yang kita baca, moga Allah berkati dan redha dengan usaha usaha kita. dan dan dan ISTIQAMAH walaupun dah habis Fasa tarbiah semasa dalm bulan Ramadhan.

InsyaAllah pada hari kemenangan, bulan Syawal. Kita sangat berpuas hati dan sentiasa nak tingkatkan amalan. Inilah hari kemenangan kita! 

SHUH SHUH NAFSU! I BERJAYA KALAHKAN YOU!

 Elakkan futur, dan Allah kurniakan hati yang khuyuk buat kita semua. :) 

Ada saya petik beberapa dalil mengenai bulan Ramadhan dari internet. 

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasululullah s.a.w. bersabda : “Sesiapa yang berpuasa Ramadhan atas dasar keimanan dan mengharapkan keredaan Allah, maka dosa-dosanya yang telah lalu akan diampuni. Sesiapa yang melaksanakan qiam pada bulan Ramadhan atas dasar keimanan dan mengharapkan reda Allah, maka dosa-dosanya yang telah lalu akan diampuni. Sesiapa yang bangun melakukan qiam Lailatulqadar atas dasar keimanan dan mengharapkan reda Allah, maka dosa-dosanya yang telah lalu akan diampuni.” (Riwayat al-Bukhari no. 38 dan Muslim no. 175)

“Puasa dan Al-Qur`an akan memberi syafa’at untuk seorang hamba pada hari kiamat. Puasa berkata, ‘Wahai Rabb-ku, saya telah melarangnya terhadap maka­nan dan syahwat pada siang hari, maka izinkanlah saya untuk memberi syafa’at baginya.Al-Qur`an berkata, ‘Saya telah menghalanginya dari tidur malam, maka izinkanlah saya untuk memberi syafa’at baginya.’ (Beliau) bersabda, ‘Maka, keduanya men­dapat izin untuk mensyafa’ati (hamba) tersebut.’.” (HR. Ahmad, Muhammad bin Nash Al-Marwazy, Al-Hâkim, dan selainnya. Dihasankan oleh Syaikh Al-Albany dalam Tamâmul Minnah hal. 394-395)

Wallahu A'lam 

Regards,
Dr. Areena


Tuesday, July 10, 2012

Untuk Dia Hey. Untuk Dia Hey! Part One

Assalamualaikum w.b.t

beru balik dari SMK Pasir Gudang 2. hampa, nah. actually xdela rasa hampa sgt. perasaan gembira melebihi peratus ke'hampa'an. ya, saya harus repeat muet. ok, saya CAPS LOCK KAN.

REPEAT MUET.
standard harus dicapai target pada tahun ini malangnya saya mendapat band 3 semasa zaman tamhidi tahun lepas. Medic course perlukan band 4 untuk grade dan pabila saya membuka slip, hanya beberapa 'mata' untuk mencapai band4, tapi tidak mengapa. itu sebabnya saya perlu repeat sepatutnya 9hb Julai lepas akan tetapi ada masalah yang xboleh dielakkan. mencuba nasib mungkin diberi peluang hari ini. sekali lagi malang.

"Dik, periksa MUET baru habis semalam"

kasihan. tapi saya masih gembira sebab mungkin Allah mahu beri saya peluang untuk prepare. mana tahu next year nak ambil, dapat band 5? hahaha. mungkin juga kerana saya belum solat dhuha. kalau saya perlu menunggu mungkin saya terlepas waktu tersebut. ahhhh pokoknya apa yang hendak saya sampaikan adalah

THINK POSITIVE.

*****************************************************************

benda yang berlalu usah dikenang akan tetapi event yang terbayang-bayang di minda ini saya rasa saya perlu abadikan dalam post saya kali ini. memandangkan saya merasa tidak ramai yang mengikuti perkembangan saya jadi dengan beraninya saya post instead of sy tulis dalam diari. (oh ya ,saya takde diari. kesian)

kerana..kerana..kerana... ia ada kaitan dgn tajuk di atas.

masih ingat gambar ini?


MALAM PERDANA SISWA 2012.

"Siapa nak jadi usher masa malam mps bagi nama pada I ok?"

"ksian plak dkat yasmin. takpela. bagi jela. jadi tukang tuang air je pun"

masa tu saya masih tak begitu jelas apa tugas usher. bukan takat tak tahu tapi TAK PENAH DENGAR PUN. 

kesian.

malam tu ada mesyuarat. dengan muka yang blur tanpa membawa pen dan kertas, berbekalkan perasaan nak tak nak malam tu, baju pun pakai baju tidur tanpa disangka mesyuarat tu campur dengan kaum adam.

SNAP. padan muka hang. dahla datang lambat. campur dgn senior lagi. habis la hang. habis oih.

dengar penjelasan pengarah program tapi mind masih blur. apa sebenarnya aku kena buat neh?

disebabkan crita kebluran saya tersangatlah panjang pada malam itu tup2 saya ditugaskan sebagai usher. bukan usher penyanyi tu. tapi USHER VIP NAIB CANSELOR USIM.

semput semput. muka naib canselor pun tak kenai. belasah jela.

ok teruskan crita. malam sebelum dinner. panick lagi sebab baju labuh hingga ke buku lali. itu memang xboleh bla. stress lagi.
esok pun kuiz biochem. (bertambah)
esok pun tutorial biochem. (bertambah tertekan)
dan malam tu jugak xde air. (over THE LIMIT!)

PARAH!

saya mengambil keputusan untuk terus tidur dengan harapan bangun pagi dapat fresh air. fresh mind. fresh body. dapat study dengan baik. buat tutorial dengan baik. membayangkan lecturer tersenyum riang pabila diri dapat buat presentations. tetapi.

HAMPA.

saya bangun lambat. GILA. tak buat pa pun lagi! masa tu bermulalah aplikasi CRITICAL THINKING semua masalah disumbat dan dieslitkan dalam celah-celah nerve mcm mna nak selesaikan. nasib baik nerve masih boleh berfungsi dengan baik tetapi pressure dalam kepala tidak boleh disembunyikan lagi. tak mampu di compress lagi. CUKUP! 

kuiz.
jawab biochem.
jawab3. 
ok, tahu dapat markah tak berapa tinggi untuk kali ini.

tutorial.

"ok, group one I want representative from girls to answer this question"

krik krik krik.
SNAP! aku dahla tak study bab ni. siyes tak faham ika terangkan tadi.
apa ni kenapa tak de org show up nak volunteer??
takkan harapkan aku sentiasa untuk jadi 'precurser' even aku jawab salah?
i know someone that wat revision sampai stay up malam tdi.
please SOMEONE!!!

ok, no one show up until now. i quickly capai Yasmeen's paper since mine punya salah bila ika terangkan tadi. ok Areena try. You can. Takkan tak biasa jadi volunteer kat depan bila salah tegur dengan lecturer?
pergi depan dengan muka.... ok sincerely TAK CONFIDENT.

nvm. ok lukis3 on the whiteboard. 

" please explain to the classes how it is absorbed in the intestine"

explain3 dengan rasa seriously nak menangis. i dont know why. kali ni rasa down because of pressure ke? or because of your FRIENDS GENERALLY? ataupun because of your quiz marks rendah previously?
salah. my EXPLAINATIONS SALAH! someone please helppp me. i cant bear it anymore.
PANICK! 

akhirnya seorang pelajar lelaki membantu.

krik krik krik. 
i put the microphone and i felt the tears rolled down on my cheek. saya menangis. ya, saya menangis for the first time in front of the classes and I HATE IT. i dont like people to see my cry.
saya rasa saya lemah. oh ya. mungkin saya seperti orangnya nampak lembik dan lemah tapi saya  punyai ego tinggi.
saya tak suka orang pandang saya menangis sbb saya rasa org akan pndang saya tak kuat, tak boleh berdiri atas kaki sendiri. saya tak sukakan simpati. tapi ini dah over limit.
i just cant stand it anymore. 

saya tak salahkan keliling. saya salahkan diri saya. mungkin terlalu megharap org skeliling.
dont expect people to understand you. 
mungkin saya tak reti membahagikan masa.
pressure bowling bila nak kertas kerja diluluskan. pressure study. pressure boleh ke tak malam ni pikul tanggungjawab sbgai usher especially for the first time bgi org yg clumsy mcm sy. pressure room mate yg keep on sakit3 and pergi ke hospital and i couldnt help her. 

dh hbs kelas tutorial lega sgt. air mata dah dikeluarkan and we are having lunch. lega.
memang org ckp. air mata dikeluarkan untuk melegakan perasaan. bukan tanda kita lemah.

pressure yang satu ini belum lpas. 

to be continued.. moh solat dhuha.
pergi masak nuh.














Wednesday, July 4, 2012

Prince

Bersabar. bermujahadah. Itu. Manis. 


Really love the quotes and of course the picture!






janganlah mengharapkan bulan kalau diri tak jadi bintang.
dan jangan mengharapkan matahari kalau tidak setinggi awan.
tapi diri yang hina dan membawa hati yang kotor ini masih lagi diterima Allah yang lebih tinggi dan tiada tandingan jika dibandingkan bulan dan matahari.


doa, connects YOU with YOUR FUTURE.

jadi, doalah. anda mampu mengubahnya.
dan Allah yang menjadi pengadil dan menentukan 


PEACE! ^^

Thursday, June 28, 2012

Perjuangan Belum Selesai

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah! Akhirnya tempoh 'stress' dah menjumpai pengakhiran akan tetapi buat seketika. Semalam tepat 4:45 15 minit before the arabic  exam finished, i already went out from the exam hall sbb stress gila xdpat berfikir nak jwab apa. siap dah since pkul 4 but seriously mmg tak tahu mana yang xhentam. 

first impression lgi tengok krtas soalan arab yg tebal tu mmg dh jangka,soalan msti tough gila. tapi sbb ustaz kan, USTAZ. dia yg buat soalan msti la ckap soalan senang gila kan. hehe. tpi, abaikan benda dah lepas.

sesal kemudian tiada gunanya. cewahhh ayat.

Last night packing brang smua, malam tu jugak balik. yeah, seriously i am very upset tgah2 packing brang. oh ya, FIRST year dh hbs. OH MY! DAH HABIS?

it means that i am going to be a second year student!second year.. second year... pro exam menanti. hopefully exam first year mmpu score btul2 and second year i dont have to worry utk shoot up lulus. Allah... permudahkan..

saya slalu observe seniors. Kagum terlalu kagum diorg mmpu cope dgn stuasi tegang mcm tu. i mean, mse tu kan nak pro exam smua, but still they managed to organize programmes. dorg stress pro exam pun, mmpu lgi bertegur sapa dan senyum dengan juniors, kawan2, lecturers. yeah, good attitude of doctors. It is not only good attitude for the doctors, MUSLIMS actually. 

ada pengajaran yang saya dapat sepanjang study week. spnjang exams. tarbiah jiwa untuk menjadi seorang yang sabr sangat mencabar hinggakan rasa diri ini sgt selfish utk diri sndri.

"kita bukan seorang doktor, KITA KHALIFAH!"
kata sahabat saya.

jadi pressure utk study lebih hard itu lebih berkurang bila dah nampak AIM tu. AIM study untuk jadi khalifah yang berilmu. 

skor lebih untuk daptkan improvement. so that the other muslims tak pndang rendah pda kita ISLAM + MUKMIN. susah2, susah sgt kita nak fikir mcm tu. we kept on thinking the impressions of others towards us, as ourselves not as a real mukmin.

************************
one evening,

"ntahlah, Areena rasa xlayak laaa nak fikir bnde2 mcm ni. org slalu cakap kalau nak dapatkan yang baik, jadi orang yang baik. Selalu fikir, boleh ke dapat dibimbing dan membimbing? kira kena jadi yang baik dlu la eh nak dpatkan yang soleh?"

"hmm yeke. orang slalu ckap mcm tu kan. nak jadi lebih baik so that boleh dpat yang soleh/ solehah. kite tak tahula. kita tak banyak buat yang terbaik for Him. The one that watching us 24 hours. Kite mmpu nk berakhlak baik utk perhatian dia je skrg."

Allah.. maafkan hamba-Mu. 

see. sometimes, niat kita kdg2 memang tersasar. tanpa kita sedar pun. 

Let Allah choose for me. Moga Allah pelihara hati kita semua. 
Tak salah pun, sbb fitrah. Suci asalnya, hanya tersilap langkah ia ternoda. 

"Salah ke suka kat orang, Adzkia?"

"Salah tak bayi menangis?"

me: krik2...tak.. hehehe ^^v


Regards,
Dr. Areena





Saturday, June 23, 2012

fisio dan analogi.

Assalamualaikum wbt

Cpat je tangan ni nak menggapai komputer even banyak lg xblajar. kononnya nak berehat sebentar. cewah. nasib xde kitkat maun extend rehat elok2 plan 10 minit jadi 2 jam.


haihh bru je revise psal heart tu xtengok lagi cardiovascular system. Allah... lagi satu hari. xpe2 sempat. next week ada exam physiology hri selasa. xpe xpe sempat nak revise. yang penting usaha dan minat.
seriously, even susah nak score physiology tp inilah subject fav sy as compred to anatomy and biochemistry. bljar physio bukan mcm anatomy yang menghafal dan tetap. bukan macam biochem, tapi mcm ada bersangkut paut jugak. tpi physio mmg best. nikmat sgt2 kalau dpt faham. dpt nikmati. ssh nak faham tpi kalau bersungguh, ikhlas and bak kata Dr. Sharifa, LEARN BY HEART mmg nikmat!

dan masa tulah, kdg2 kita lupa. ya, kita lupa nak bersyukur. Actually, apa2 yang kita belajar pun kita kena bersyukur. Saya selalu je rasa, 

"Ya Allah punya lah aku belajar 3 jam. Ini je yang aku faham?"

itupun nampak kita xbersyukur.

"Tak suka ar belajar benda ni. Seriously, tak suka, tak suka tak suka tak suka!!! "

hurm tolak ilmu lg.
saya sedar pun tbe2 sy terbayang satu analogi.

Ilmu ni macam orang. kalau kita tak suka, dia pun xske. bila dia masuk, kita mcm xwelcoming dia. mcm mana nak lekat? dia pun jadi xske dgn kita. ilmu pun milik Allah. Allah pinjam pada kita. tapi kita masih lg, rasa kalau nak compare kan study dgn urgent kita solat. study lebih penting lambatkan solat ataupun solat kita sgt cepat dan tiada penghayatan. apatah lagi yang meninggalkan solat.pdhal kita sedang cuba nak pinjam sikit ilmu tu dari pemilik ilmu yang mutlak. Pemilik yang mutlak lah diutamakan dulu.

tak begitu?

tapi kadang-kadang saya akui kita banyak usaha pun kenapa eh result kita teruk? i mean, result tak mcm apa yang kita jangkakan. kita nak. tbe2 xdpt jwb mase exam. 
susah nak terima, tapi kita sama2 perlu ambil masa untuk muhasabah balik.

study adalah ibadah. dan ibadah dalam baraqah.kita tak tahu, mungkin masa exam Allah simpan dulu baraqah tu masa exam, dia nak bagi time yang lebih baik. mungkin waktu kita kerja, waktu kita dlm kesusahan, kesesakan. tak bermakna waktu kita tgah stdy jgk. Kuasa Allah itu luas. mana2 dan bila2 pun boleh. 
Ataupun, muhasabah balik. kenapa ada hijab tu masa aku nak jawab exam.Mungkin dosa yang menghalang atau kita yang xprnah bersyukur?

Sampai begitu Allah sayang. Sayang Allah ditunjukkan sentiasa. Sayang kita? hmm serba kekurangan.


*****

Mungkin ada yang terlupa. Mungkin ada yang tak tahu. Kawan saya pernah cerita pada saya, Allah cintakan hamba-Nya yang solat tahajjud. Tapi sebagai manusia biasa kita tak lari dri kekurangan lebih2 lagi letih mungkin terlepas peluang untuk bangun malam. Betapa Allah sayang lagi dia beri kita peluang dengan menggantikan solat dhuha dengan solat thajjud andai kita terlepas , untuk berjumpa dengan hamba-Nya. 

Nampak cantik je masa kita luangkan walau sekejap, dalam kesibukan waktu siang kita bekerja, sibuk dengan hal duniawi, kehidupan. Kita luangkan 5 minit sekurang-kurangnya untuk solat dhuha dan menjadi lebih produktif.

nampak cantik je, sedang manusia tidur kita bangun teringat pada Yang Tercinta dan pergi berjumpa dengan-Nya. Kita lawan ngantuk, kita redah suasana yang sejuk sebab kita rasa, dah cukup banyak dosa yang kita buat pada waktu siang untuk kita tebus pada waktu malam.

Stiap post ini saya tujukan buat diri saya. Sering terlupa lalai dan leka. kadang-kadang buka blog sndri, mgkin baca bgi peringtan pada diri balik. 

Beri ruang untuk muhasabah. Diri kita bukan seperti robot. Buat benda yang sama. Hidup selamanya tapi sekarang hanyalah persiapan dan kemudian selepas itu adalah kehidupan sebenar hasil dri persiapan. 

Suka ayat ni.

Katakanlah! " Seluruh syafaat itu Allah yang menetukan. Dialah yang menguasai langit dan bumi. Kemudian kamu akan dikembalikan kepada-Nya"
Surah Az-Zumar ayat 44.

Tengok2 lah surah ni. banyak sgt ayat2 best2.


sedang khayalan tak menjanjikan segulung kebahagiaan sebagai mahar hantaran.


Regards,
Dr. Areena